Μήλος - Το νησί της Αφροδίτης

  • Εκτύπωση
  • Email
Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων. και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Η επιφάνειά της είναι 151 τ.χλμ και έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς κόλπους. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι τραχύ και λοφώδες, με μεγαλύτερο ύψωμα την κορυφή του βουνού Προφήτης Ηλίας με ύψος 748 μέτρα. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειακό, πλούσιο σε ηφαιστειακή τέφρα, και οψιδιανό εκτός όλων των άλλων.

Το λιμάνι του νησιού είναι ο Αδάμας, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Ο Αδάμαντας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την οικονομία της Μήλου. Από το λιμάνι ο δρόμο οδηγεί στην Πλάκα που είναι η πρωτεύουσα του νησιού και το κάστρο της με την καταπληκτική θέα σε όλο τον κόλπο. Η αρχαία πόλη ήταν πιο κοντά στην είσοδο του λιμανιού από ότι ο Αδάμαντας και απλωνόταν σε όλη την πλαγιά μεταξύ της Τρυπητής και Κλίμα. Πάνω από το Κλίμα βρίσκεται το Ρωμαϊκό θέατρο, καθώς και κάποια ερείπια από τα τείχη της πόλης και άλλων κτηρίων. Σε ένα από τα ερείπια εμφανίζεται ένα καταπληκτικό μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών το 1896. Τα ευρήματα σε αυτήν την περιοχή είναι πολλά και τα σημαντικότερα είναι το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Λούβρου στο Παρίσι, το άγαλμα του Ασκληπιού που εκτίθεται στο Λονδίνο καθώς και τα αγάλματα του Ποσειδώνια και του Απόλλωνα που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.. Άλλα χωριά της Μήλου είναι ο Τριοβάσαλος, ο Πέραν Τριοβάσαλος, τα Πολλώνια, και η Ζεφυρία, η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού.

Η Μήλος άνθισε στην αρχαιότητα χάρη στον ορυκτό πλούτο του εδάφους της. Κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική εποχή, με πολύ ισχυρή οικονομία χάρη στον οψιδιανό, ένα ηφαιστειακό, μαύρο πέτρωμα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή όπλων και εργαλείων. Ίχνη τους έχουν βρεθεί στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Κύπρο αλλά και την Αίγυπτο

Το κλίμα της Μήλου είναι Μεσογειακό με αρκετές βροχές το χειμώνα και ζέστη και ξηρασία το καλοκαίρι.

Η Μήλος μπορεί να υπερηφανεύεται για τις 70 παραλίες της. Οι περισσότερες είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ωστόσο και σε όσες δεν είναι, μπορεί κανείς να πάει με ένα από τα πολύ οργανωμένα σκάφη που κάνουν το γύρο του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παραλία Αχιβαδόλιμνη, που βρίσκεται μέσα στον κόλπο έχει μήκος 1 χιλιόμετρο (0.62 μίλια). Το νησί έχει πανέμορφες παραλίες οργανωμένες και μη σε όλη την περίμετρό του με αποτέλεσμα να μπορείς κανείς να ευχαριστηθεί τον ήλιο και τη θάλασσα ανεξάρτητα από την κατεύθυνση των Κυκλαδικών ανέμων. Υπέροχες παραλίες με βράχια, άμμο ή συνδυασμό και των δύο απλώνονται από άκρη ως άκρη όπως η Αλογόμανδρα, ο Αγίος Κωνσταντίνος, ο Μύτακας, ο Ρυφοπόταμος, η Πλάτιενα, η Φιριπλάκα, το ΠΑλιοχώρι, ο Προβατάς η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Σώστης, το Τσιγκράδο και φυσικά το ξακουστό Σαρακίνικο με το σεληνιακό του τοπίο. Η δυτική πλευρά του νησιού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 The North and South and bay beaches are the tourist attractions. The eastern and western beaches are very quiet.


Agia Kyriaki.jpg

Agia Kyriaki

Fyriplaka.jpg

Fyriplaka

Kleftiko.jpg

Kleftiko

Provatas.jpg

Provatas

Sarakiniko.jpg

Sarakiniko

SeaKayak_Gerondas.jpg

SeaKayak Gerondas

Tsigrado.jpg

Tsigrado

WaterSports Paliochori.jpg

WaterSports Paliochori

Athena Travel and Rent a Car

Athena Travel Logo

Τηλέφωνο:
(+30) 22870 21627

Fax:
(+30) 22870 21498

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επισκεφθείτε μας:

Κεντρικό γραφείο: Αδάμας, στον κεντρικό δρόμο προς Πλάκα
Αεροδρόμιο: το γραφείο μας βρίσκεται στις αφίξεις

Μήλος, 84800 Κυκλάδες
Ελλάδα